Groep 1/2A

jan 13, 2019

De kerstvakantie is voorbij en de eerste schoolweek zit er al weer op. 

Afgelopen week zijn we verder gegaan met het thema Wereldgodsdiensten; voor de kerstvakantie heeft de opening al plaatsgevonden. De kinderen hebben toen kennis gemaakt met de 5 wereldgodsdiensten: Christendom, Jodendom, Islam, Boeddhisme en Hindoeïsme. 

We zijn na de vakantie begonnen met het werken met mandala's uit het boeddhisme; de kinderen hebben een filmpje gezien van boeddhistische monniken, die hiermee aan het werk zijn met zand. Ook hebben ze gezien hoe een mandala is opgebouwd. Dit leeft en in de klas en er worden met allerlei ontwikkelingsmaterialen mandala's gemaakt. De volgende woordschatwoorden zijn nu aan bod gekomen:
Mandala, spiegelen, kleuren, boeddhisme, monnikken, mediteren en de vormen (vierkant, driehoek, rechthoek, ruit, cirkel, trapezium en balk). 

nov 12, 2018

Yes, het nieuwe speelhuis staat in de klas! Vorige week dinsdag hebben wij een prachtig, groot speelhuis gekregen. We hebben hem meteen ingericht als postkantoor beneden en huishoek boven. Wat leuk dat we nu in plaats van 1, 2 hoeken hebben. De kinderen hebben er al heerlijk in gespeeld!

Als alles volgens plan verloopt krijgen we in januari nog veel meer nieuwe meubels in de klas. Het gaat om tafels, stoelen, kasten en nog een nieuwe hoek. We kijken er met z'n allen erg naar uit en houden jullie op de hoogte. 

nov 7, 2018

We hebben weer een nieuw symbool van Fides behandeld: De sleutelbos. Hier onder staat beschreven waar de sleutelbos voor staat:

We zouden een probleem kunnen zien als een gesloten deur. Om de deur te openen heb je
een passende sleutel nodig. Als je een bos vol sleutels hebt en je weet niet welke de goede
is, dan zit er niets anders op dan te proberen, net zo lang tot je de goede hebt. Je begint met
de ‘grote sleutel’, ik geloof in mezelf! Daarna probeer je de andere sleutels.
 
Natuurlijk hangt er bij ons in de klas ook een grote sleutelbos. Deze mogen de kinderen pakken wanneer ze een probleem op moeten lossen. 
 
nov 6, 2018

We zijn in de klas al weer een aantal weken bezig met het thema 'Post'. Dit thema valt binnen het thema 'Communicatie'. We hebben het in de klas gehad over de weg van post, de postbode, pakjes, het postkantoor en we hebben natuurlijk ook post verstuurd. Verder doen we telactiviteiten en koppelen we prentenboeken en de letter van de week aan het thema. We hebben samen een postkantoor ingericht en de kinderen hebben hier al heerlijk in gespeeld.

De volgende woordenschatwoorden komen deze periode aan bod:

Post – brievenbus – postzegel – brief – kaart – pakket – loket – postkantoor – postbode – fiets – fietstas –postsorteerbedrijf – geld –  postbodepet – kleding – telefoon – stempel – enveloppe – –  – portemonnee – afzender – adres – postzak – gleuf – huisnummers-balie--postauto-sorteren-postbus-schrijven

Het is leuk wanneer de kinderen spullen over post mee naar school nemen. Je kunt denken aan kaarten, postzegels, kleding en lege pakketjes. Deze spullen kunnen ze in het postkantoor goed gebruiken. 

Van de schoenendozen die de kinderen hebben meegebracht zijn we leuke brievenbussen aan het maken. Misschien zit hier straks wel post van de echte Sint en zijn Pieten in........... 

okt 7, 2018

In de groepen 1-2 krijgen de kinderen al veel letters aangeboden. Deze letters worden elke twee weken op spelende wijze geïntroduceerd. Daarbij staat de letter, het gebaar bij de letter en woorden met deze letter centraal. Wanneer we kijken naar woorden, luisteren we altijd even of je de letter vooraan, in het midden of achteraan hoort. Het is belangrijk dat de letters altijd fonemisch uitgesproken worden (zoals je de letter ook leest). Hier onder zie je alle letters staan zoals wij ze de kinderen leren schrijven.

 

 

Wanneer je het leuk vindt om thuis met je kind de letters en gebaren te oefenen mag dit natuurlijk altijd! Op de volgende site staan alle letters met gebaren uitgelegd:

https://www.youtube.com/watch?v=So3og9fQKBw 

We hebben nu de volgende letters behandeld:

v – j - b

 

sep 25, 2018

 

Komende periode gaan we in de klas binnen het thema Communicatie en Jip en Janneke, vriendjes aan de slag met verschillende woordenschatwoorden:

Communicatie:

schrijven-letters-woorden-brief- typen-lezen-voorlezen-boek-verhaal-bellen-telefoneren-telefoon-mobiel-tablet-computer- mailen-appen-praten-luisteren- kijken- walkie talkie- spelen-t.v.-televisie-radio-presenteren-microfoon-luidspreker

 Jip en Janneke, vriendjes:

vriend – vriendin – samen – alleen – ruzie – goed maken – knuffel – lief – samen spelen – stoeien – speelgoed – spelletjes – winnen – verliezen

 Thuis kunt u deze woorden met de kinderen bespreken. De woorden komen ook terug op de woordenschatposter in de hal naast ons lokaal.

 

sep 10, 2018

Afgelopen maandag heeft de centrale opening van het thema Communicatie plaatsgevonden. Juf Carlina heeft vertelt over hoe poezen met elkaar communiceren en de kinderen mochten in de klas vertellen over het voorwerp dat zij hadden meegebracht.

De komende weken gaan wij hieraan werken in subthema's. Het eerste subthema is: Vriendjes en Jip en Janneke. Natuurlijk gaan we weer leuke activiteiten doen binnen dit thema en zal de kinderboekenweek hier ook helemaal bij aansluiten. Denk hierbij aan; voorlezen, knutselen, taal en rekenspelletjes in de grote en kleine kring, woordenschatlessen, muziek, een biebbezoek en SEO-lessen (Fides). 

Heeft u thuis nog iets liggen wat met het thema Jip en Janneke te maken heeft, dan is de thematafel daarvoor de juiste plek. Het is leuk wanneer we de huishoek als een Jip en Janneke hoek in kunnen gaan richten. Ook hier mogen de kinderen spulletjes voor meenemen. Komende week zullen we hier met de kinderen dieper op in gaan. 

 

aug 30, 2018

 De afgelopen twee weken hebben we elkaar goed leren kennen in de klas. We hebben verschillende spelletjes en kringactivteiten gedaan en gesprekken gevoerd over wie we zijn en wat we fijn vinden in de klas en op school. Daarbij stonden de Fides symbolen en de gouden schoolregels centraal. De volgende Fides symbolen zijn aan bob gekomen: Ballon. 100 % (Kikker is kikker) en de domino. De andere symbolen zullen komende weken voorbij komen.

We hebben al heerlijk samen gespeeld en vriendjes gemaakt!

 

 

 
Via deze klassenwebsite informeer ik u
over de activiteiten en projecten die in groep 1-2A plaatsvinden.
Veel kijk en leesplezier!.
 
 
Marieke Westerveld
marieke.westerveld@kansenkleur.nl