sep 25, 2017

ballonnen en dominostenen ...


Het was vandaag al weer de vijfde maandag van dit schooljaar ...  De kinderen raken al aardig ingeburgerd. Dat merk je aan het werktempo dat langzaamaan toeneemt en ook aan de 'ontspanning'  die ze steeds meer laten zien! Ze durven meer en meer te laten zien dat het lontje stiekem ook wel eens kort is.

Natuurlijk mag dat ook. Dat is menselijk. Het is wel fijn als de groep daar geen last van heeft. Je moet je emoties dus leren controleren. Hoe doe je dat dan?

Fides is een instelling die ons met allerlei heel praktische 'hulpmiddelen'  helpt om te begrijpen waar die emoties vandaan komen en hoe je daar dan goed op kunt reageren. Henk, van Fides, leert het de leerkrachten en die leren het de kinderen weer.

Zo hebben we, door onze gemoedstoestand te vergelijken met een (opgeblazen) ballon, leren begrijpen waarom sommigen zich zo druk maken.

Dominostenen hebben ons geleerd dat we in het gedrag van een ander niet mee hoeven te gaan om maar flink te lijken.

Dit is natuurlijk wel heel kort uitgelegd, maar de kinderen kunnen u daar nog veel meer over vertellen. Vraag het hen maar eens!  En mocht dat voor u nog niet voldoende zijn: In de klas is een boekje wat op een leuke manier deze - en nog veel meer 'hulpmiddelen' uitlegt. Vraag er gerust naar. Het is naar ouders geschreven en u mag het best een dagje lenen!

Hoe mooi zou het zijn als u thuis ook deze beeldspraken naar uw kind toe gebruikt. Daarmee komen 'school'  en 'thuis' op één lijn, waardoor het effect op uw kind alleen maar versterkt wordt!

             Succes!!