jan 9, 2019

Vrijwilliger gezocht voor brede school activiteit “Taal voor Thuis”


Op woensdagmorgen ben ik in de hal van de school beschikbaar om kennis te komen maken. Kom je woensdag?

Binnen de muren van de school gaat de Viersprong aan de slag met het Ouderprogramma Taal voor Thuis. Taal voor Thuis is gericht op ouders die soms moeite hebben met lezen, schrijven en communiceren met de school. De ouders komen 1 keer per week bij elkaar om samen te praten en te leren over ouderbetrokkenheid. Het programma wordt gedraaid door vrijwilligers. Janneke wil graag een groepje ouders helpen en we zijn op zoek naar enthousiaste ouders die naast Janneke als vrijwilliger aan de slag willen met dit programma.

 

Voorstellen

Ik ben Janneke Hoogteijling. Ik heb 38 jaar met veel plezier als groepsleerkracht in het speciaal onderwijs gewerkt. Ik heb op verschillende scholen voor de klas  gestaan, in Drachten, Valkenswaard en Druten. Ik heb dus een rondje Nederland gedaan. Ik ben getrouwd en heb 3, inmiddels volwassen dochters en 3 zonen erbij cadeau gekregen, wat mijn man en ik erg leuk vinden.

Tijdens mijn werk als leerkracht heb ik ervaren dat het contact met de ouders van de kinderen, in de klas erg belangrijk is. De gesprekken met de ouders over hun kinderen hielpen mij om de kinderen beter te begrijpen. Ook leerde ik van de ouders waar hun kinderen goed in zijn en wat zij leuk vonden om thuis te doen. Ik denk dat een goed contact tussen leerkracht en ouders, kinderen motiveert en stimuleert in de klas. Daarom ben ik erg enthousiast om samen met ouders aan het project “thuis voor taal “te gaan werken.

 

Wat houdt “Taal voor Thuis” in?

Het is niet voor alle ouders vanzelfsprekend om hun kind voor te lezen of hen te helpen met hun huiswerk. Communiceren met de school kan een grote uitdaging zijn omdat ze bijvoorbeeld de nieuwsbrief niet kunnen lezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in taalarme gezinnen een groter risico lopen om later ook problemen te krijgen met taal en rekenen.

Voor deze ouders is de cursus Taal voor Thuis ontwikkeld. Ouders leren hoe ze de betrokkenheid bij de taalontwikkeling van hun kind kunnen vergroten. Door middel van boekjes leren ouders meer over verschillende thema’s zoals hoe de school in elkaar zit, wat een spreekbeurt inhoudt en hoe ze een tienminutengesprek voeren. Het geeft de ouders vaardigheden waar ze dagelijks mee te maken hebben. Daarnaast is er ruimte om met elkaar van gedachte te wisselen over zaken rondom opvoeding en school en is het natuurlijk ook erg gezellig!

Als je meer wilt weten over Taal voor Thuis kun je dit filmpje bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=FA9H_fcQF7A

 

Wanneer?
Op de woensdagochtend van 8.30 tot 10.30 uur. In de maand januari 2019 en begin februari 2019 willen we graag voorbereiden. Na de voorjaarsvakantie streven we ernaar om te kunnen starten met ouders.

Ben je enthousiast geworden en wil je Janneke graag helpen? Of heb je vragen?

Stuur Janneke even een mailtje. Of...

Na de kerstvakantie is zij elke woensdag tussen 8.30 uur en 8.45 uur aanspreekbaar voor vragen.

Haar email adres is jannekehoogteijling@live.nl

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief:

Nieuwsbrief ontvangen?

 

 

of u kunt een mail sturen naar viersprong@kansenkleur.nl