jan 17, 2019

Morgenmiddag komt de Gedeputeerde van Staten


Zij voert een dialoog met de kinderen tijdens het kookatelier. Ook zal manager Annelieke Bos van Albert Heijn aansluiten bij het gesprek.

Hieronder het persbericht

Start aanpak duurzaamheid op Gelderse basisscholen

Op vrijdag 18 januari van 13.00 tot 14.00 uur geeft basisschool KBS de Viersprong in Wijchen samen met gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland, het officiële startsein voor ‘Mijn ideale school’.
Tijdens een kookles met leerlingen worden kleine en grote vragen rondom duurzaamheid besproken met jong en oud. Ook de lokale ondernemers waarmee de leerlingen praten over onnodige verpakkingen, de jury en kunstenaar Alphons ter Avest, die de leerlingen helpt bij de uitvoering van het project, schuiven aan.

De Viersprong wil binnen hun gemeente aandacht vragen voor onnodig plastic verpakkingen. De leerlingen stapten naar de lokale supermarkten want ze vinden ‘het gek dat alle winkels zoveel plastic om alle producten stoppen’. Met het project willen de leerlingen een plan maken om de winkels te vragen hiermee te stoppen. Tijdens kooklessen van meester Jeroen leren de leerlingen over het duurzaam produceren en bereiden van voedsel en de plek die eten in verschillende godsdiensten inneemt. In de schooltuin verbouwen ze groente en fruit en leren ze hoe ze geen gif moeten gebruiken, zodat ook insecten kunnen leven. Ook willen ze een oven aanleggen voor de kooklessen.

Mijn ideale school

Het project op de Viersprong is 1 van de 11 geselecteerde ideeën van Mijn ideale school. ‘Mijn ideale school’ is een project voor basisscholen die willen werken aan een groenere en meer duurzame schoolomgeving. Het project is een initiatief van de provincie Gelderland in het kader van de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland. Basisscholen uit Gelderland konden een idee indienden om hun schoolomgeving te verduurzamen. Elf geselecteerde projecten ontvangen hiervoor van de provincie Gelderland € 3.500,- én de inzet van een kunstenaar.

Een kunstenaar helpt de scholen op een andere manier te kijken naar vraagstukken en oplossingen en prikkelt de van nature aanwezige nieuwsgierigheid en creativiteit van kinderen.

Grote opgaven in het klein
De opgaven die wij in het groot tegenkomen zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en energietransitie, zien we in het klein terug op de scholen. De leerlingen zijn aan de slag gegaan met duurzaamheid en hebben gekeken naar hun eigen schoolomgeving. Wat kom je dan tegen? Wateroverlast op het schoolplein wordt opvang en hergebruik van water, de wens voor een nieuw speeltoestel wordt gekoppeld aan meer bewegen. En wat kan je dan met die beweging doen? Energie opwekken en gebruiken voor digiborden in de klas.

“Het spreekwoord zegt: “wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”. Daarom vind ik het geweldig dat zoveel Gelderse kinderen nadenken en met slimme plannen komen die passen in de toekomstvisie van onze mooie provincie. De plannen stralen creativiteit en ambitie uit, op weg naar een duurzaam, verbonden en economisch krachtig Gelderland”, aldus Josan Meijers gedeputeerde provincie Gelderland.

Een omschrijving van de ideeën en een overzicht van alle ingediende plannen is te zien op Forum Gelderland.nl/GaafGelderland

Vrijdag 18 januari 13.00 – 14.00 uur

Locatie:
KBS de Viersprong
Lijsterbesstraat 2, 6602 GM
Wijchen

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief:

Nieuwsbrief ontvangen?

 

 

of u kunt een mail sturen naar viersprong@kansenkleur.nl