Groep 6

jun 28, 2019

Tjeetje, wát een loftuitingen!! Ik zou er haast van naast mijn schoenen gaan lopen...

Maar, Maud heeft in veel dingen wél gelijk!
Het wás een topjaar! Alleen ... dat maken we hier op school wel met z'n allen!!
Niemand kan dat in zijn eentje!

Ik heb er de afgelopen twee (!) jaar met de kinderen flink van genoten en dat geeft heel veel energie waarmee het dan kennelijk lukt! 
Dat begon al elke ochtend als iedereen de klas binnen kwam. Daar werd ik al helemaal 'warm' van!

Tuurlijk, er was ook wel eens wat in de groep, maar dat is normaal; dat hoort er bij. Je leert er van en gaat weer verder. En zó groeiden we met z'n allen naar waar we nu gekomen zijn. 
En dat is, als ik achterom kijk naar die afgelopen twee jaar, ontzettend veel geweest! Ik ben ape-trots op de kinderen!! 

En altijd, zo in februari al, begint het bij mij al te kriebelen ... straks moet ik ze laten gaan...
Ik baal daar dan flink van, maar, het is goed zo, het hoort erbij, het is 'gezond'.

Nou heb ik het tot hier eigenlijk steeds over de kinderen gehad, maar als ik zeg "We doen het met z'n allen." bedoel ik ook de ouders. 
Ik heb ontzettend fijn met jullie samengewerkt, de afgelopen twee jaar, en daar wil ik jullie even voor bedanken! Want alleen als we er samen écht voor gaan, komt het goed. En dat kwam het deze ronde! Jullie waren top!!

Ik wens iedereen een heel fijne zomervakantie waarin we genieten van een welverdiende ontspanning en waarna we elkaar volgend schooljaar vast weer tegenkomen, want,
helemaal loslaten kan ik jullie niet!

tot ziens!

 

                            (meester) Jeroen.

 

jun 28, 2019

Door Maud Toonen

De laatste dag van groep 6 komt eraan . Wij gaan in het  nieuwe school jaar naar groep 7. Meester Jeroen gaat niet mee naar groep 7 .We hebben een prachtig schooljaar gehad met meester Jeroen. Het was een prachtig schooljaar met veel grappen, verhalen van meester Jeroen zelf en spelletjes. Maar meester Jeroen vond ook dat wij goede onderwerpen van de spreekbeurten en ook mooie boekbesprekingen hadden. Meester Jeroen heeft zelf ook goede onderwerpen gehad uit zijn tijd die meester Jeroen dan vertelde. Meester Jeroen heeft altijd spek voor jong en oud. De meester is top, hij is een goede meester vinden wij . Wij waren ook blij met Juf Loes die altijd kwam als meester Jeroen niet kon. Daar voor bedankt! Wij hebben een top jaar gehad . Wij gaan meester Jeroen en Juf  Loes  missen. En ook een dankwoord voor de stagiairs, groep 6 wil ook  juf Kim en meester Kevin bedanken voor het afgelopen jaar . Alle citotoetsen waren ook goed nu. Met ons rapport kunnen wij in groep 7 er tegen aan! Wij hebben er zin in! Tobias gaat niet mee naar groep 7, hij gaat naar De Trinoom dus wij gaan zonder Tobias naar groep 7. Wij vinden dat jammer maar voor Tobias is het prettig. Wij hebben een afscheidscadeautje gemaakt voor Tobias . Tobias  maar weet van niks, het is een verrassing . Met de eindmusical van groep 8  is er een mooi schooljaar afgesloten.   Maud wil iedereen die een keer aan de schoolkrant heeft geholpen bedanken , want  zonder jullie  kon Maud niet zover komen als nu, maar achter de schermen hielp meester Jeroen ook mee . Groep 6 wil  meester Jeroen bedanken voor het afgelopen jaar .  Meester Jeroen was top. De lessen van meester Jeroen blijven top. Hij geeft heel veel uitleg over de lessen. Vrijdag 21 juni 2019 heeft juf Loes ons verteld wie wij krijgen in groep 7. Meester Pierre!! Iedereen heeft er zin in, zelfs Meester Pierre!!  Meester Jeroen gaat groep 5 doen 

Meester Jeroen heel veel succes in groep 5  maak er een mooi jaar van! Bedankt het was een topjaar in groep 6 !

 

Bedankt dat ik jullie op de hoogte mocht te houden!!

Bedankt voor alles Meester Jeroen  in groep 6,  

maar eerst een fijne vakantie.  Tot volgend jaar !

jun 11, 2019

Meester Kevin gaat weg uit groep 6...

Dinsdag 11 juni 2019 gaat meester Kevin weg . We hebben een afscheidsboekje gemaakt. Iedereen had er een blad voor gemaakt.
Eef en Linde hebben de voorkant gekleurd.

Iedereen vindt het jammer dat hij weg gaat.

jun 11, 2019
Vrijdag 7 juni 2019 zijn wij  zijn  naar Kwattakweeste geweest .
Groep 5 en 6  van onze school zijn er geweest . Leerlingen van groep 5,6,7en 8 waren de muzikanten.  We kregen een groen ,paars ,blauw of rood polsbandje. Wij kregen er een en we werden het Mozaïek uit gezet met iemand van de organisatie, maar het hoorde allemaal bij die voorstelling.
mei 5, 2019

Komende week starten we op maandag en dinsdag met twee studenten.
Meester Kevin is er weer, maar ook Jaydee Abrahams van het Maaswaal College loopt twee dagen mee in het kader van een maatschappelijke stage.

Op dinsdag start ook weer een vakatelier, voor groep 6 gegeven door juf Rea.

Er zijn verder geen bijzonderheden, maar de komende twee weken besteden we extra aandacht aan de tafels. Eind volgende week volgt er voor iedereen een tafeltoets. Je krijgt voor elke som 4 seconden om het antwoord te weten. Lukt dat niet, dan heb je de tafels nog niet voldoende in je hoofd zitten. Dat wordt dan extra oefenen! Op school gaan we met de laptops daarvoor aan de slag.
Maar ook thuis oefenen strekt tot aanbeveling!

 

Succes daarmee!

mrt 16, 2019

Geen week met veel bijzonderheden..

Op maandag gaan we weer kiezen voor de activiteiten in het nieuwe keuze-atelier.
's Middags vervangt juf Janneke (groep 2/3) meester Jeroen het laatste uurtje. De meester heeft dan een bespreking.

Op donderdagmiddag komt iemand van de brandweer van Wijchen vertellen over alles waar de brandweer mee te maken krijgt en over hoe je met vuur om gaat.

Vrijdag is de laatste keer dat juf Joyce (stagiaire van het Maaswaal College) ons 's morgens in de groep helpt.

mrt 12, 2019

 

Er is een nieuwe meester in  de klas. Meester Kevin. Op de maandag en woensdag komt hij in de klas .  De portfoliogesprekken zijn deze week. Vrijdag zijn wij vrij . Dan gaan de leraren staken. Zondag is meester Jeroen jarig. Maar hij viert het donderdag, want vrijdag zijn wij vrij.

 

   

mrt 10, 2019

Deze week vinden voor groep 6 alle portfoliogesprekken plaats op maandag dinsdag en woensdag.

Op woensdag houden we op school ook de opening van het nieuwe thema "reis door de tijd" voor de diverse vak-ateliers.

Op donderdagochtend viert meester Jeroen zijn verjaardag! Hoé? gewoon afwachten!!

Op vrijdag is de school dicht vanwege de landelijke staking.

En nadat voor de voorjaarsvakantie juf Kim afscheid heeft genomen, zal vanaf maandag meester Kevin voorlopig elke maandag en dinsdag in groep 6 meedraaien. Op een ander moment zal hij zichzelf hier wel even voorstellen.

feb 15, 2019

Maandag heeft het team een studiedag en zijn de kinderen dus vrij!
Op donderdag gaat meester Jeroen de rapporten al even kort met de kinderen bespreken, want op
vrijdag krijgen de kinderen hun rapport mee naar huis maar heeft meester Jeroen verlof.

Vergeet u niet op tijd in te schrijven voor de portfoliogesprekken. Vanaf  dinsdag 19-2 hangen de intekenlijsten weer op het whitebord bij de hoofdingang. Het is écht de bedoeling dat u alleen gebruik maakt van de aangegeven ruimte. Er zullen ruim voldoende momenten beschikbaar zijn!

feb 10, 2019

Voor de komende week staat er niets bijzonders op de planning.

Niets bijzonders??  Nou ja, enkele kleine dingetjes dan:

Op maandag houdt Jacqie haar spreekbeurt. Succes Jacqie!

Houdt u met uw kind (!) er rekening mee, dat één week voor de spreekbeurt, de Power Point Presentatie (óf Presi !) ingeleverd moeten worden. In het schema op deze pagina is precies na te lezen wie wanneer aan de beurt is.


Er is bijna geen speelruimte om een spreekbeurt op te schuiven/ te verplaatsen!!
Weet u dat uw kind veel tijd nodig heeft om alles rond te krijgen, neem die tijd dan ook en start ruim van te voren! Niets is zo vervelend als dat uw kind op het laatste moment moet komen vertellen dat hij/zij nog niet klaar is ...

Er zijn enkele gevallen waarbij extra vroeg moet worden ingeleverd i.v.m.een studiedag op maandag of vakanties. Dié kinderen worden in de planning extra gewaarschuwd doordat hun inleverdatum onderstreept is. Lees dit na.

en verder ...

De dagen waarop meester Jeroen verlof heeft, en dus niet op school is, én de dagen waarop hij wél op school is, maar niet in de klas, zullen voortaan op vrijdagen zijn.
Vrijdag 15 februari a.s. is dus zo'n dag!

 

 

 

jan 28, 2019

Deze week ronden we de Cito leerlingvolgsysteemtoetsen af. Enkele kinderen moeten nog wat afmaken.

Donderdag is meester Jeroen wél op school maar niet in de klas. Meester Roel is ziek, dus er zal een invaller komen.

Op vrijdag starten we met de tweede ronde van het keuze-atelier!

jan 20, 2019

Deze week zijn we weer bezig met de Cito leerlingvolgsysteemtoetsen. Nu komen rekenen (in 3 delen) en begrijpend lezen (in 2 delen)  aan de beurt. Hopelijk hebben we geen last van zieken, want die moeten dan achteraf de toetsen gaan 'inhalen'. Dat is voor niemand prettig, vooral niet voor wie de toets(en) moet gaan maken!

Donderdag staat meester Roel weer voor de groep, maar is meester Jeroen wel op school.
Hij neemt dan o.a. nog wat technischleestoetsjes af.
Aan het eind van de ochtend laat "Mad Science" weer zien, hoe leuk proefjes doen is.
Dit, om de kinderen te enthousiameren voor de naschoolse bijeenkomsten die zullen volgen.
In de folder die uw kind desgewenst mee naar huis brengt, leest u alle verdere details.
Uw kind zal beslist met mooie voorbeelden daarvan thuis komen. Het is natuurlijk helemaal aan u, om te bepalen of uw kind daar wél of niét aan mee gaat doen.

Deze week is er op vrijdag een "tussenweek" waarin er 's middags géén keuze-atelier is.
Volgende week starten we met de tweede ronde van het thema "Wereldgodsdiensten" en zijn er ook weer keuze-ateliers.

jan 10, 2019

 

We hebben de eerste schoolweek en gaan er een prachtig en leuk schooljaar van maken! Met taal zijn wij bezig met een opdracht van juffrouw Kim voor haar school. Wij moeten iets maken wat wel bestaat. Hoe je de wereld in de toekomst zou zien…
Het mag geen echte fantasietekening zijn. Juf Kim had een voorbeeld wat je er bij kon schrijven.

We zijn aan het oefenen voor de citotoetsen omdat wij over een paar weken citotoetsen hebben

 

Enkele raadsels:

Wat is een skelet in een kast?                            Iemand die met verstoppertje heeft gewonnen!

Wat is het toppunt van netheid ?                       Met mes en vork uit je neus eten!

 

Groeten van Maud en Jacqie.

jan 10, 2019

Op dinsdagochtend is meester Jeroen (nu écht!) buiten de klas, maar wél op school.
's Middags gaat meester Roel met groep 6 naar het technieklokaal in het kader van zijn atelierlessen. Fijn dat er 3 ouders mee gaan om dit mee te begeleiden!  Tóp!!!

Op donderdag is meester Jeroen niet op school en staat meester Roel weer voor de groep.

Deze week gaan we van start met de Cito leerlingvolgsysteemtoetsen. Die hebben altijd in de ochtenduren plaats.

dec 21, 2018

Allereerst wens ik iedereen de allerbeste wensen voor 2019! Ik heb er zin in om er samen met jullie allemaal weer een mooi jaar van te maken!

Voor deze week zijn er weinig bijzonderheden  te melden.
Dinsdag staat meester Roel voor groep 6; meester Jeroen is wél op school. Er zullen dan nog enkele kindgesprekjes gevoerd worden, de meeste zijn al afgerond.

Binnenkort komen de Cito-leerlingvolgsysteemtoetsen er weer aan. Het is waarschijnlijk niet onhandig om de tafels t/m 10 en de + en -sommen tot 1000 nog eens te oefenen.

succes er mee !!

dec 14, 2018
Op maandagochtend (zie klassenkrant!) gaat groep 6 verdeeld over twee groepen schoolschaatsen op de markt in het centrum. We gaan er lopend naar toe. Wie heeft, mag eigen schaatsen meebrengen, mits het geen klapschaatsen zijn. Voor wie geen schaatsen meebrengt, zijn er voldoende schaatsen aanwezig.
Dinsdag en woensdag zijn gewone lesdagen, op donderdag  is meester Jeroen niet in de klas, maar wél op school. Meester Roel werkt dan met de groep. Tijdens de Kerstviering is meester Jeroen er gewoon. Op vrijdag neemt juf Jada afscheid en zijn er geen keuze-ateliers. Daarna gaan we allemaal genieten van een welverdiende vakantie en kunnen we zeggen:  'Tot volgend jaar!'
dec 14, 2018

schoolschaatsen!

 

Maandag 17 december gaat onze klas in 2 groepen schaatsen. De kinderen  die in het Power-atelier zitten gaan van 10 uur tot 11 uur schaatsen  en de rest van de groep gaat maandag  9 uur tot 10 uur.  

dec 11, 2018

Bij de spellingwedstrijd  had Sylvia in groep 6 gewonnen en daarom mocht ze  naar  het Maaswaal College voor de Wijchense finale.
Sylvia heeft niet gewonnen maar ze heeft wel een oorkonde gekregen! 

Donderdag  6 december had de hele school een  studiedag.

 

Juf Kim was er de hele week van ( maandag 3 december tot en met vrijdag 7 december) 

 

In onze klas hadden de kinderen afgelopen  week voor 5 december surprises gemaakt. Daarvoor hadden wij lootjes getrokken. Dan helpen wij de Sint en zijn Pieten om geen pakjes te hoeven maken voor groep 6!                    

De school is op maandag 10 december naar het museum gegaan met groep 5 tot en met 8.

Het museum heet Orientalis. Daar was de grootste Kerststal van Europa. Daarna gingen wij naar buiten voor een rondleiding door het park.  Daar hebben wij een groepsfoto gemaakt  bij een hoge trap.  Eerst samen en daarna de jongens en toen de meisjes apart. Het was super  gezellig!!

 van   Maud & Jacqie  

dec 9, 2018

De week begint al goed:

Ter opening van het nieuwe atelier-thema gaan we op maandag naar museum Orientalis in de Heilige Landstichting. Daar zullen we uitgebreid proeven aan "wereldgodsdiensten"!
De kinderen lunchen weer op school. Ook voor "het 10-uurtje" brengen ze zoals altijd hun hapje/drankje mee.
Wellicht kunnen we 's middags de Kerstboom al in de klas zetten!
Op dinsdag starten de nieuwe vakateliers. Groep 6 krijgt de komende 3 weken een kunst-atelier van juffrouw Cara.
Op donderdag is 3 weken lang het biologie-atelier aan de orde, gegeven door meester Roel en meester Jeroen. Deze week heeft meester Jeroen op donderdag verlof.

U heeft het wellicht al gemerkt, we zijn met rekenen gestart met breuken.
Momenteel zijn we vooral aan het ontdekken dat bij het eerlijk verdelen van vanalles en nog wat, vaak breuken ontstaan. We hebben dat inmiddels al gedaan met pizza's en pannenkoeken, maar ook met breukenstokken. Bij breuken ontdekken, gaat het vooral om eerlijk verdelen!
Een mooie ontdekking is dat sommige breuken een andere naam hebben en dat ze tóch evenveel waard zijn! Langzaam maar zeker leren we dat je overal breuken tegenkomt en dat je er vanalles mee kunt uitrekenen!
Vraag uw kind er gerust eens naar: Als ze het aan u uitleggen, gaan ze het zélf steeds beter begrijpen!

nov 29, 2018

Deze week is juffrouw Kim de hele week in de groep!

Maandag en dinsdag zijn gewone schooldagen; woensdag komt (naar alle waarschijnlijkheid!) de Sint op school en wellicht komt hij met zijn Pieten ook even naar groep 6 om te bekijken of we hem naar behoren hebben geholpen met de surprises!! Spannende tijden! (Kijkt nog even uw mail na, waarin is uitgelegd hoe e.e.a. in zijn werk gaat!)
Donderdag is er een studiedag en zijn alle kinderen dus vrij!
Op vrijdag zijn we er weer en gaat  's middags de eerste ronde van het keuze-atelier van het nieuwe thema (wereldgodsdiensten) van start.

nov 27, 2018
  spreekbeurtrooster:              
naam:   datum sprbrt: datum inleveren: onderwerp:  
                 
Isa   ma. 26 nov. ma. 19 nov. vampiers    
Benaya   ma. 3 dec. ma. 26 nov. de komodovaraan  
Katie   ma. 10 dec. ma. 3 dec. panda's    
Julia   ma. 17 dec. ma. 10 dec. vulkanen    
Ivo Sara ma. 7 jan. 2019 ma. 17 dec. hulphonden  
Sophie   ma. 14 jan. ma. 7 jan. 2019

 

 

Eiffeltoren  
Maud   ma. 21 jan. ma. 14 jan. grasparkieten  
Tom   ma. 28 jan. ma. 21 jan. Indonesische dieren
Mathijs   ma. 4 febr. ma. 28 jan. de Efteling  
Jacqie   ma 11 febr. ma. 4 fevr. Youtubers  
Marc   ma. 25 febr. di. 19 febr. Heijmans    
Tobias   ma. 11 mrt. ma. 25 febr. onderwaterwereld    
Dani   ma.18 mrt. ma. 11 MRT. Disney    
Emma Rosalie ma. 25 mrt. ma. 18 mrt. turnen    
Linde   ma. 1 aprl. ma. 25 mrt. schildpadden  
Eef   ma. 8 aprl. ma. 1 aprl. uilen    
Rein   ma. 15 aprl. ma. 8 aprl. terra cotta army  
Pim   ma. 6 mei ma. 15 aprl. stokstaartjes  
                 
Jesse   ma. 20 mei ma. 13 mei het leger    
Noud   ma. 27 mei ma. 20 mei star wars    
Mohamed ma. 3 jun. ma. 27 mei wolven  
Sven   ma. 10 jun. ma. 3 jun. de aarde    
Sylvia   ma. 17 jun. ma. 10 juni het edelhert  
    ma. 24 jun.= reserve ma. 17 jun.      
                 
nov 27, 2018

Er is een  nieuwe juf, juf Kim.  Ze is er op de woensdag en donderdag  tot 14:00, en juf Jada , zij is er op de vrijdag tot 12:00u.  Meester Jeroen  komt op de maandag, dinsdag, woensdag en meestal op donderdag en op vrijdag. Op de vrijdag  met juf Jada, maar meester Jeroen was er de afgelopen week niet omdat hij ziek was en toen kwamen er  3 invalsters.

groeten van Maud en Emma.

 

nov 25, 2018

Gelukkig ben ik al weer aardig opgeknapt! Ik heb iedereen gemist hoor!!

Komende week gaan we beginnen met de spreekbeurten. Van enkele kinderen moet het onderwerp nog duidelijk worden. Als dát compleet is, komt het hele spreekbeurtrooster meteen hier op de webpagina van groep 6.


Voor elk kind dat een USB-stick inlevert, kan het documentje waarop alles rondom de spreekbeurt in groep 6, staat, overgezet worden. Goed om van te voren te bekijken. Zó voorkom je overbodig werk!
Een week vóór de spreekbeurt gehouden wordt, levert elk kind op een USB-stick zijn werkstuk en Power Point Presentatie in. De nagekeken versies kunnen dan tijdens de spreekbeurt zelf, worden gebruikt.

Isa gaat morgen het spits afbijten!  (veel succes Isa !!!)

Donderdag a.s. is meneer Roel weer in de groep en heeft meester Jeroen een verlofdag.

 

nov 16, 2018

Afgelopen vrijdag zijn de briefjes voor het lootjes trekken voor de surprises voor woensdag 5 december, mee naar huis gegeven. Hopelijk vult elk kind z'n briefje in... voor zover dat mogelijk is natuurlijk!
Omdat er 1 kind ziek was, kan haar briefje pas maandag ingevuld worden en kunnen we dinsdag de lootjes gaan trekken. Afgelopen vrijdag bleek hoé spannend dat kan zijn...
Dinsdag krijgt elk kind ook zijn/haar envelopje met geld voor de surprise mee!

Maak er iets moois van!!!

 

Ook is afgelopen vrijdag het huiswerk meegegeven. Zoals aangekondigd gaat het over inhoudsmaten. Het ziet er naar uit dat deze nieuwe stof best pittig is voor de kinderen. Het is wellicht goed om er samen af en toe wat sommen van te maken. Niet te veel ineens!
Hieronder volgt kort de tijdens de rekenles behandelde stof.

Je moet steeds uit gaan van de volgende feiten:

1 liter is evenveel als 1 kubieke decimeter. (een kubus van 1 decimeter = 10 cm, lang,breed en hoog)

1 liter is ook:  10 deciliter        (1 deciliter was een schijf van 100 blokjes)        

1 liter is ook : 100 centiliter      ( 1 centiliter was een staafje van 10 blokjes)

1 liter is ook: 1000 mililiter.    (1 mililiter was 1 blokje)

 

Dit wetend, kun je met de getallen gaan "spelen"  :

2 liter is dan dus 2000 mililiter           of bijvoorbeeld

1 centiliter is 10 mililiter                    of

1 deciliter is 100 mililiter.

Hiermee kun je eindeloos varieren.

Tot slot leerden de kinderen de afkortingen van deze maateenheden:

1 mililiter  = 1 ml

1 centiliter = 1 cl

1 deciliter  = 1 dl

1 liter         = 1 l

Veel succes met het huiswerk!!

 

 

 

 

 

nov 12, 2018

Toch nog onverwacht krijgt groep 6 een Pabostudent. Vanaf deze week komt juffrouw Kim elke woensdag en donderdag, tot eind februari 2019.

Donderdag staat meester Roel weer voor de groep omdat meester Jeroen dan verlof heeft.
Volgens plan gaan we bij het rekenen op vrijdag werken met inhoudsmaten.
Het huiswerkblad van deze week (.... afgelopen week ging er niks mee naar huis...!) zal hier dan ook over gaan.  Wellicht kunnen de kinderen thuis dan al precies vertellen hoe dat ook al weer allemaal in elkaar zit met die maten!  Succes er mee!

nov 4, 2018

Maandag heeft groep 6 een taaltoets over blok 2 uit de taalmethode. Daar kan thuis niet voor geoefend worden.
Dinsdag is er de rekentoets van blok 3. De rekenhuiswerkbladen van de afgelopen weken waren daarvoor extra oefeningen.
Donderdag is meester Jeroen wél op school, maar niet in de klas. Zoals te doen gebruikelijk is meester Roel dan in de klas.
Ook de komende twee donderdagmiddagen zijn er - om louter organisatorische redenen - geen vakateliers.

okt 26, 2018

KinderBoekenweek

In onze groep waren in de voorleeswedstrijd, Sven  1ste   en Tom  2de. 

Sven heeft dit boek  gelezen: De waanzinnige  boomhut  van 52 verdiepingen.

Van groep 5 en 6 moesten Sven en Emily lezen. Door te stemmen wisten wij  wie er ging winnen. Sven had  29 punten  en Emily had er 13 punten.

Tijdens  Kinderboekenweek is er altijd een ruilbeurs deze was op donderdag om 2 uur tot 4 uur.

okt 26, 2018

Deze "vak-atelier-periode" zijn er alleen vak-ateliers op de dinsdagen.
Voor groep 6 wordt dat de komende weken het vak-atelier aardrijkskunde,
gegeven door juffrouw Rea.

Op donderdag is meester Jeroen niet op school en staat meneer Roel weer voor de klas.

Vrijdag is er een studiedag voor de leerkrachten en zijn de kinderen vrij!

okt 23, 2018

Voor deze week staan er geen bijzonderheden gepland.

Vanaf donderdag gaat er weer huiswerk mee naar huis, wat 's maandags dan weer mee terug naar school komt.
Vrijdag starten we met de derde ronde van het keuze-atelier!

We zijn in de klas met rekenen nét gestart met het "kolomsgewijs" optellen. Iets wat de meeste ouders van vroeger nog wel kennen... Tijdens de les oefenen we dit elke dag (omdat het nieuw is!) hardop. Voor wie het nog niet/niet meer weet, dat gaat zó:

                   468+375=

     11

     468
     375 +
   --------
     843

(eenheden optellen) 8 erbij 5 is 13 > 3 opschrijven 1 onthouden (die zet je boven de 10-tallen)
(tientallen optellen) 6 erbij 7 erbij 1 is 14 > 4 opschrijven 1 onthouden (die zet je boven de 100-tallen)
(honderdtallen optellen) 4 erbij 3 erbij 1 is 8

Belangrijk is wel dat bij het onder elkaar noteren van de som, eenheden, 10-tallen en 100-tallen recht onder elkaar komen te staan!

Het "onthouden"  heeft natuurlijk alles te maken met het inwisselen van 13 eenheden in 1 tiental waarbij je nog 3 eenheden overhoudt. Uit 14 tientallen kun je zo ook 1 honderdtal halen. Dat principe moet bij de kinderen goed bekend zijn!

Het is helemaal niet erg als u af en toe thuis eens een sommetje met uw kind oefent!

 

 

okt 9, 2018

Tja, vóór het wellicht vergeten wordt .... veel kinderen mogen nog een boek meebrengen om in te leveren voor de boekenbeurs op donderdag 11 oktober 's middags tussen 14.00-15.00u. Ze krijgen daar een "book ticket" voor terug waarvoor ze op de beurs een ander mooi boek kunnen terugruilen!  
Grijp je kans!!

En voor de herfstvakantie krijgen de kinderen géén huiswerkblad mee naar huis; kunnen ze tenminste écht uitrusten!!

alvast een fijne herfstvakantie gewenst!!

 

okt 5, 2018

Koreaanse roodbuikvuurpad

Ze eten fruitvliegen.  In onze klas staat een vliegenval. Ook in anderen groepen  staat een val. Je kan fruitvliegjes ook zelf kweken. Dat doen wij ook.

De Koreaanse  roodbuikvuurpad ziet er zo uit : Onder is hij oranje/rood met zwarte vlekken en boven groen met  zwarten stippen.
winterrust
 : In de winter slapen de Koreaanse roodbuikvuurpadden. Tot april /mei slapen ze in groepjes van 6. Ze slapen vaak in een holle boom.

Wij hebben 7 jonge padjes in de klas.

okt 5, 2018

Maandag mogen de kinderen hun samenvatting van het biologie-atelier mee naar huis nemen. Regelmatig even doorlezen is voldoende. Vrijdagochtend krijgen ze daar de toets over.

De komende week (de laatste vóór de herfstvakantie) staat ook in groep 6 natuurlijk een beetje in het teken van de kinderboekenweek!

Op woensdagochtend houden we de voorleeswedstrijd. Die gaat tussen groep 5 en groep 6!
Uit beide groepen wordt een winnaar gekozen en dié twee mogen het nog eens tegen elkaar opnemen.
Veel kinderen die meedoen (het is niet verplicht!) hebben hun boek al gekozen en weten al welk stukje ze willen gaan voorlezen. Fijn, want dan kun je ook thuis het hardop lezen nog oefenen!

Er zal door de luisteraars (de jury !) gelet worden op intonatie (lees je niet eentonig?), tempo (niet te snel/niet te langzaam), oogcontact met de luisteraars (kijk je regelmatig even naar je luisteraars?) en verstaanbaarheid (ben je goed te verstaan achter in de klas?)

  alle deelnemende lezers: heel veel succes en ...  plezier!!

Denkt iedereen ook nog aan een leesboek om mee te brengen voor de boekenbeurs?!

 

Op donderdag is meester Jeroen niet in de klas, maar wél op school.

 

 

okt 2, 2018

Kinderboekenweek

Beneden in de hal  kan je iets liefs op  een bord schrijven.
Je mag zelf weten wanneer je dat doet, wel tijdens de Kinderboekenweek.
Er hangt
  een stift bij . Schrijf in het hart of om het hart!

Er komt een voorleeswedstrijd.

Je mag het zelf weten of je mee doet.  De prijs is nog niet bekend gemaakt.
Groep 5 en 6 doen samen. De rest van de klas is jury.
  
Het cijfer moet tussen de 6 en 8 zitten.
   
Als je mee doet moet je zelf een boek mee meenemen.

 tips hierbij:

luid en duidelijk spreken , goed  lezen en  af en toe in de klas kijken en niet steeds naar de zelfde kinderen . 
Veel plezier met het voorlezen !!

 

 Nu kommen er een paar moppen:

Pizza: op welk Spaans eiland eten ze altijd pizza ?
Ipizza!

Heimwee:
Het is bruin en het kruipt over je been omhoog. Rara wat is het?
een drol met heimwee…

Ijsje: Wat is het lievelingsijsje van een astronaut?
een raketje!

slimme boodschappen: Het is erg slim en  je doet  er altijd boodschappen…
Albert Heinstein !
 

okt 2, 2018

Bij de rekenles gingen wij van een krant een vel papier van een vierkante meter maken.  Wij mochten ook dingen wel en niet gebruiken, niet: een schaar en ook niet scheuren.
Wat wij wel mochten gebruiken was lijm en plakband en natuurlijk een krant.
Daarna gingen er 21 kinderen op een krant van in totaal één vierkante meter staan!

Maud en Marc.

sep 30, 2018

Op maandagmiddag is er weer een studiemiddag voor de meesters en juffen. Alle kinderen zijn dan vrij! Deze week begint er een nieuwe ronde van vak-ateliers. Dat betekent voor groep zes, de komende weken op dinsdagmiddag het geschiedenisatelier door meneer Pierre en op donderdagmiddag het atelier mediawijsheid door juffrouw Amy.

Donderdag heeft meester Jeroen een verlofdag en is meester Roel weer in de groep.

En vanaf deze week herbergt groep zes een terrarium in de klas, met daarin ....
Koreaanse Roodbuikvuurpadjes. Ze zijn nu nog te klein voor het terrarium zelf. Dus zitten ze nog in een kleine plastic bak. Zó kunnen ze de fruitvliegjes (die de kinderen zélf vangen en gaan kweken!!) te pakken krijgen. Als de padjes groter worden krijgen ze ook grotere voedseldieren.
En ook dié gaan de kinderen zélf kweken.  Welke dan?   Verrassing!!

 

 

 

sep 21, 2018

Voor de komende week staan er geen bijzondere zaken op het programma....
Maar wél een tip:

Binnenkort gaat de kinderboekenweek weer van start.
Ook voor onze groep zit er een voorleeswedstrijd aan te komen!
Nou zijn we al druk bezig geweest met boekbesprekingen waarin we ook een klein stukje voorlezen aan de hele groep, dus helemaal vreemd is het niet.
Voor wie strakjes mee wil doen:      Ga alvast oefenen! Het gaat er natuurlijk om dat je de luisteraars goed weet te boeien met het voorlezen.

Dus, hoé is je tempo en je intonatie? Ben je ook achter in de klas goed verstaanbaar? En heb je een boeiend stukje tekst ?

 

Heel veel succes en plezier met het uitproberen/oefenen!!

 

 

sep 21, 2018

Bareka toetsen

In groep 6 zijn we met Bareka-toetsen bezig geweest. Juffrouw Jada lette in de ict-ruimte op, de meester in de klas.
De Bareka-muurtjes zijn er ook. Op de stenen van een muurtje staat met welke soorten sommen we moeten oefenen.

Muziek….

Er zijn maandag 2 mannen in de klas geweest, meneer Herman en meneer Peter.
Ze gaven muziekles en vertelden dat je je kon opgeven voor muzieklessen waarin je trompet of saxofoon leert spelen. De kinderen hebben daarvoor een formulier gekregen.
De lessen zijn waarschijnlijk op de dinsdag van
  half 3 tot half 4 .

sep 18, 2018

experiment …

Wij hebben in de klas 3 potten met rijst staan. Wij moeten daar lief tegen zijn, boos (pesten) en niks tegen doen. Elke dag moeten er 2 kinderen iets er tegen zeggen.

Na een paar maanden is de gekookte rijst in de pot waar lief tegen werd gedaan nog steeds mooi wit. De rijst waar steeds boos tegen werd gesproken zou aan het schimmelen zijn…. Een soortgelijk effect hebben mensen ook op elkaar …
Wat kunnen we daar van leren?

 

nieuw keuze-atelier…

Er is laatst een mevrouw in de klas geweest die kon communiceren met dieren door naar de ogen te kijken, zelfs op een foto!

 

Voor ‘communicatie’ hebben de kinderen allemaal spullen mee genomen zoals:

een telefoon, flessenpost, een typmachine, rooksignalen maken, Walkietalkies, een radio
een brief, gebarentaal, morsecodes en  woordenboeken.

sep 17, 2018

Vanwege de kermis hebben we dus een weekje van 4 dagen! En wát voor een:
Vanwege de warmte ligt er het plan om woensdag a.s. ( als het ongeveer 28 graden wordt...)            's middags lekker met groep 6 te gaan slagballen op het OZO-veldje in plaats van in de Arcus. Dat kan de hele winter nog!

Donderdag is meester Jeroen wél op school, maar niet in  de klas. Meester Roel draait dan weer de groep!

Deze week gaan we ook al weer de nieuwe keuze-ateliers uitkiezen. Dan kunnen we volgende week vol-automatisch verder!

Tot slot willen we het werktempo van de groep verder opvoeren, zodat toetsen ook binnen de daarvoor gestelde tijd afgemaakt gaan worden. Dit is een groepsdoel!
Om allerlei oplossingsstrategieën sneller onder de knie te gaan krijgen, gaan we voortaan (bijna) elke week op donderdag wat huiswerk meegeven. We verwachten dat dat dan op maandag weer mee naar school gebracht wordt. Daar bespreken we het nog na.

Mocht uw kind daar érg lang over doen, dan gebruikt hij/zij de aangeboden oplossingsstrategie nog niet genoeg. Die heb je dus nodig om vlot te kunnen werken! Het zou fijn zijn als u uw kind daarbij indien nodig, wat ondersteunt! De benodigde strategie zal bovenaan het werkblad worden uitgelegd.

 

succes er mee !!

 

 

sep 8, 2018

Behalve dat alle kinderen op school woensdagmiddag v.a. 12.00u vrij zijn i.v.m. een studiemiddag, valt er op dit moment niet zo veel te vertellen.
Natuurlijk staan er ná school, op maandag en donderdag portfoliogesprekken gepland. Die mogen écht maar 15 minuten per stuk duren, dus moeten we met z'n allen proberen zo snel mogelijk terzake te komen. En dat kan dit keer natuurlijk makkelijker omdat we elkaar al een jaar hebben meegemaakt!

Denkt u ook alvast aan maandag 17 september a.s. want dat is de medewerkersdag van Kans&Kleur. Ook dán zijn alle kinderen vrij!

 

sep 3, 2018

Op maandag 3 september heeft juffrouw Carlina, meteen 's morgens vroeg, het eerste thema voor de ateliers geopend. Het heet: communicatie
Op dinsdag krijgen we in de ochtend een gastles over communicatie met dieren!
Op woensdagavond is er natuurlijk de Fides-ouderavond. Van 19.00 tot 19.20u mogen ouders in de klas het werk van hun kind(eren) komen bekijken. Daarna is de ouderavond van 19.30-21.00u.
Op donderdag heeft meneer Jeroen een verlofdag. Deze keer is hij dan niet op school. Hartstikke jammer voor hem, want er wordt die dag een heel bijzonder experiment met rijst in de klas gestart...

U leest daar in de volgende klassenkrant vast en zeker méér over!

En op vrijdag starten de eerste keuze-ateliers!

 

sep 3, 2018

Er is een nieuwe stagiaire.
Ze is er tot de kerstvakantie. Ze heet Jada. 
Elke vrijdag tot 12 uur is ze in de klas. 
Ze is leuk en geeft goed les. Vrijdag was 31 was haar eerste dag.

Vrijdag 31 augustus was er een andere juf in de klasZe heet Joyce.
Alleen deze vrijdag had meester Jeroen een bruiloft van zijn zoon.
 

Tobias heeft een mini-spreekbeurt gehouden over de sprinkhaan.
Deze sprinkhanen waren het: de sabelsprinkhaan en de struiksprinkhaan.
Het is niet zijn echte spreekbeurt geworden.

Er kommen nu wat moppen:

Salade

Welke salade helpt tegen de jeuk?

Een jeuksalade!

Zebra uit het water

Hoe komt een zebra uit het water?

Streepje voor streepje!

aug 29, 2018
We hebben al weer twee keer heerlijk gegymd. prima bevallen!                                                    Inmiddels is duidelijk geworden dat het beter is wanneer de groepen 4 en 6 van gymtijd wisselen. Dat betekent dat groep 6 vanaf komende week voortaan op de woensdag gymt. Wat hezelfde blijft is het tijdstip van de dag: We blijven de middag voor de gymles gebruiken. Dit gaat meteen vanaf woensdag 5 september gebeuren.
aug 29, 2018

Het schooljaar is nog maar nauwelijks begonnen of er is al een mooi initiatief ontstaan!     "Zullen we een eigen schoolkrant  gaan maken?"  De meester stelde toen voor om die op de website, op de groepspagina van groep 6 te plaatsen. En zó zal het gaan gebeuren!

Maud heeft zich opgeworpen als 'hoofdredacteur'. Zij maakt de stukjes voor de krant samen met steeds een andere redacteur...  Het zal over vanalles gaan wat met onze groep te maken heeft...

Dus, hou deze pagina in de gaten want hier lees je de laatste nieuwtjes! 

Maud, heel veel succes en ...  iedereen heel veel leesplezier!!

 

In groep 6 gaan de komende maanden de boekbesprekingen van start.  Van woensdag 29 augustus tot donderdag 6 oktober. Iedereen heeft een ander boek, sommige kinderen   hetzelfde, maar een ander deel.  Goed lezen en veel plezier met je boekbespreking! 

De ouderavond  komt er ook aan. De ouders gaan horen hoe het gaat met Fides (seo)   gaat en hoe ze dat aan de kinderen uitleggen in groep 3,4,5,6,7 en 8 met de Matroesjka, het ojee en oké kastje , de 100% beer, de sleutelbos en  de rugzak voor de ouders.

 

 

aug 26, 2018

De eerste week zit er al al op!

De kinderen zaten al weer snel in het vertrouwde ritme. Er kon al weer hard gewerkt worden.       Zes weken vakantie was lang, dus natuurlijk moeten er nog wel wat puntjes op de i gezet worden . En daar gaan we nog wel even mee door.

Meneer Roel was meteen de eerste week ook al op donderdag in de groep. Dat zal nog 27 keer gebeuren dit schooljaar. Dat wordt een routine dus.

Waarschijnlijk vanaf vrijdag a.s. al,  komt er een studente in de klas. Juffrouw Jada zal tot aan de Kerstvakantie elke vrijdagochtend in groep zes aktief zijn.

Voor dit schooljaar hebben we weer een aantal afspraken binnen de school en binnen de klas. Op maandag t/m donderdag starten we om 08.30u met technisch lezen. Omdat we hierbij klasoverstijgend oefenen is het van belang dat de kinderen écht om 08.30u in de klas zijn! Anders lopen er diverse schema's in het honderd. Dat willen we elkaar niet aandoen!

Voor wat betreft de gym: Wie geen gymspullen bij zich heeft, kan niet mee met de gym en blijft op school in een andere klas.

Ouders kunnen altijd een gesprek aanvragen met meneer Jeroen. Om voldoende tijd voor nakijkwerk en lesvoorbereiding te kunnen waarborgen wordt voor gesprekken tijd gereserveerd tussen 14.30-15.30u, van ma. t/m do. maximaal 15 minuten per kind. Het is dus belangrijk om in zo'n gesprekje vlot ter zake te komen, om de tijd optimaal te kunnen besteden. Maar daar gaan we wel uit komen!

en tot slot: Deze week is meneer Jeroen er op vrijdag niet.

 

 

aug 17, 2018

De zomervakantie zit er weer op! Wat hebben we kunnen genieten van een mooie zomer! Opgeladen en vol frisse moed gaan we weer beginnen en ons best doen er weer een fijn schooljaar van te maken samen!

Maandag 20 augustus staat om 08.20u de deur van onze nieuwe klas weer open! En om 08.30u heeft iedereen een plekje in de klas gevonden! Ook dít schooljaar zullen we zo ongeveer elke drie weken plaatsen verwisselen.

Natuurlijk gaan we het in het begin hebben over alle vakantie-avonturen. We zullen de eerste weken natuurlijk ook weer intensief met elkaar uitzoeken hoe we het met elkaar zo prettig mogelijk gaan maken. En omdat we elkaar natuurlijk al aardig kennen, zullen we ook een vlotte start maken met het lesrooster. In verband dáármee alvast het volgende:

We gymmen dit schooljaar op maandagmiddag. Je mag dus metéén je gymspullen meebrengen, want we gaan maandag ook echt meteen naar de Arcus!

Nou, ik heb er érg veel zin in! Ik hoop, jullie óók?!!    tot maandag!!!

 

                                     meester Jeroen.