Groep 7

jun 26, 2019
In de zomervakantie vergeten kinderen veel van wat ze geleerd hebben. Om deze zomerdip te voorkomen is het handig om in de vakantie toch het één en ander te herhalen en te onderhouden. Hieronder staan een aantal websites en tips!
apr 12, 2019

Afgelopen woensdag hebben de kinderen van groep 7 hun pratkijk verkeersexamen gedaan. 

Vandaag hebben de kinderen hun diploma ontvangen. Hierop is aangegeven of ze het theorie-examen en/of het praktijkgedeelte behaald hebben. Daarnaast hebben de kinderen een leuke sleutelhanger cadeau gekregen. 

Wat fijn dat u met uw zoon/dochter geoefend heeft en dat de kinderen zo goed geleerd hadden. We gaan nog even verder met verkeer, maar de druk is er nu in elk geval af!

apr 9, 2019

We hebben de derde prijs gewonnen met de techniekwedstrijd!

Wat een geweldige waardering voor de samenwerking in groep 7. Alle losse projecten samen hebben dit 'I love Wijchen' project gevormd. Het bestaat uit een voetbalveld, vijver, klimbos met tokkelbaan over het Wijchens Meer, uitkijktoren, I love Wijchen, een drijvend restaurant, hovercrafthuis en een speeltuin. 

De opdracht was het verbinden van het Wijchens Meer met het kasteel. Hieronder ziet u wat foto's van wat de kinderen gemaakt hebben. 

 

    

        

mrt 18, 2019

Week 12:
Dinsdag 19 maart: juf Suzanne voor de klas. 

Week 13:
Dinsdag 26 maart: fietskeuring. Allemaal fiets mee naar school! Juf Janneke
Woensdag 27 maart: Gastles 'week van het geld'
Donderdag 28 maart: juf Loes
Vrijdag 29 maart: Engelstoets song 5

Week 14:
Dinsdag 2 april: juf Janneke
Donderdag 4 april: Theorie-examen verkeer. 
Vrijdag 5 april: Techniekwedstrijd groep 7 & 8 in de Olympichal.

Week 15:
Dinsdag 9 april: Studiedag Kinderen zijn vrij
Woensdag 10 april: Fietsexamen praktijk. Alle kinderen met goedgekeurde fiets naar school.

Week 16: 
Dinsdag 16 april: Juf Janneke
Donderdag 18 april: schoolreisje naar de Spelerij/Uitvinderij!
Vrijdag 19 april: Goede Vrijdag: Kinderen zijn vrij

Week 17 & 18:
Meivakantie!

 

jan 11, 2019

We hebben afgelopen week geleerd hoe je staartdelingen kan doen. Let op kinderen van groep 7, dit zullen jullie aan jullie ouders uit moeten leggen!

Heel anders dan de vroegere staartdeling werken we nu met herhaald aftellen. 

Bij de som 315:13 maken we eerst een hulprij.

1   x 13 = 13
2   x 13 = 26
5   x 13 = 65
10 x 13 = 130

(tip: reken eerst 10x uit en halveer dan voor 5x)

Vervolgens ga je er steeds zoveel mogelijk vanaf halen. Je start nu steeds met 10x als dat kan. Vervolgens haal je dat antwoord van het oorspronkelijke getal af. Het is hierbij belangrijk om dit netjes onder elkaar te zetten zodat je geen fouten maakt in deze berekening. 

Zo ga je steeds verder. Als je niet meer verder kan, kijk je in de hulprij hoe vaak het dan kan (5x, 2x, 1x of een combinatie hiervan). We stimuleren om in het begin alleen 10, 5, 2 en 1x te gebruiken zodat er zo min mogelijk rekenfouten gemaakt worden. Later gaan we meer combineren en grotere sprongen maken (20x, 50x, etc.)

Als je niet meer verder kan, dan heb je rest (we werken dus nog niet met kommagetallen of breuken bij de deelsommen).

315:13 = 24 rest 3 (zie hieronder hoe we het opschrijven). 

jan 9, 2019

We zijn weer lekker begonnen dit jaar. Hierbij wil ik u graag op de hoogte stellen van een aantal data en wat informatie geven over het huiswerk. 

 

Huiswerk
De kinderen hebben vandaag nieuw huiswerk meegekregen. Volgende week zal het nieuwe boekje klaar zijn, dus nu even een los pakketje. Het gaat om 3 blz's huiswerk. Vanaf deze week is het elke week 3 blz's die op woensdag ingeleverd moeten worden. 

Rekenen taak 10 van blok 6. Dit blad hebben de kinderen vandaag mee naar huis gekregen. Deze moet op uiterlijk maandag 21 januari ingeleverd worden. 

 

Toets Engels song 4:
Vandaag hebben de kinderen het blad met de Engelse woorden en zinnen mee naar huis gekregen. Hiervan staat de toets gepland op woensdag 30 januari. 

 

Meneer Roel in januari in groep 7:
Maandag 14 januari
Maandag 21 januari
Dinsdag 22 januari
Maandag 28 januari

dec 14, 2018

Werkstuk en spreekbeurt informatie 

Vorm 

Hieronder vindt u de informatie voor het maken van het werkstuk en de spreekbeurt in groep 7. Dit pakketje krijgen de kinderen ook mee naar huis om zich goed te kunnen voorbereiden. 

Het werkstuk en de spreekbeurt worden aan elkaar gekoppeld. Het werkstuk moet uiterlijk 28 februari ingeleverd zijn.  

De kinderen schrijven zich in de klas in voor de spreekbeurt. Deze vinden plaats tussen 14 januari en 28 februari 2019. 

De kinderen mogen het werkstuk en de spreekbeurt thuis voorbereiden. Eventueel kunnen de kinderen er op school ook aan werken (tijdens weektaaktijd of na schooltijd). 

dec 13, 2018

We hebben volgens de kinderen de mooiste kerstboom van de hele school. Vandaar dat ik deze foto even met jullie willen delen. 

 

dec 7, 2018

Hieronder ziet u de geweldige surprises die door de kinderen uit groep 7 zijn gemaakt. Bedankt voor uw hulp en ondersteuning hierbij! We hebben er een gezellige dag van gemaakt!

 

nov 22, 2018

Op vrijdag 7 december staat de Engelstoets gepland van song 1-2-3. 

Deze toets vraagt dezelfde kennis als van song 1-2-3 (deze is vandaag mee naar huis gegeven). 

De toets bevat een luister en een leesgedeelte waarbij er meerkeuze vragen over een tekst gesteld worden. Daarnaast is er een schrijf gedeelte waarin ze hun opgedane kennis kunnen gebruiken om een plaatje te omschrijven. Elk kind voert een kort gesprekje met mij voor een spreekgedeelte.

Deze toets is dus uitgebreider dan de voorgaande toetsen en vraagt ook iets meer van het inzicht van de kinderen. We zullen de komende twee weken in de klas ook oefenen met deze werkvormen zodat dit niet nieuw is voor de kinderen. 

nov 22, 2018

We zijn aan het kennismaken met breuken en hoe we deze kunnen vergelijken. Op een speelse manier leren de kinderen dit met allerlei materialen ontdekken. 

Hieronder staan foto's van:
Vlaaien snaaien - breuken met elkaar combineren om zo een hele vlaai te verzamelen. 
Gebroken harten - zoek twee breuken bij elkaar die samen één hele maken. 
Sorteer de breuken - Kleiner dan een half, precies een half en groter dan een half. 

      

nov 22, 2018

In de klas hebben we een aantal lessen aan mediawijsheid besteed tijdens de ateliers met juf Amy. Daarnaast hebben we gezamenlijke do's en don'ts afgesproken met betrekking tot What's app gedrag. 

Hieronder staat de What's happy poster van groep 7. Deze afspraken hebben de kinderen zelf voorgesteld en over gestemd. Mogelijk kunt u hierover nog met uw kind in gesprek gaan!

 

nov 1, 2018

Halloween... iets relatief nieuws in Nederland. Maar in groep 7 begon het de afgelopen tijd flink te leven. Reden om er een klein feestje van te maken!

    

Een aantal kinderen kwam verkleed op school & er waren gezelschapsspelletjes mee naar school gekomen. 

's Middags zijn we gestart met een halloween bingo, met 'te gekke prijzen'! (u kent vast nog wel de kindereieren met de figuurtjes die daarin zaten... minstens 20 jaar oud... zijn nu bij groep 7 helemaal in!)

Natuurlijk hoort er iets lekkers bij Halloween: Trick or Treat... Ik wilde natuurlijk geen 'trick' dus heb gekozen voor een treat!

Daarna hebben we de rest van de middag lekker gezelschapsspelletjes gespeeld. In allerlei gemengde en wisselende groepjes kwamen allerlei spelletjes uit de kast. 

We hebben er een gezellige middag van gemaakt die zeker voor herhaling vatbaar is!

okt 31, 2018

Op woensdag 21 november staat de volgende Engelstoets gepland. De kinderen krijgen morgen (donderdag 1 november) het blad mee naar huis met de 'words & phrases'. 

 

 

okt 26, 2018

Meneer Roel zal op de volgende dagen in groep 7 staan. 

Maandag 29 oktober

November:
Maandag 5 november
Maandag 12 november
Maandag 19 november
Maandag 26 november
Dinsdag 27 november - Dan gaat hij 's middags met de groep naar het technieklokaal

December:
Maandag 3 december
Maandag 10 december
Dinsdag 11 december
Maandag 17 december

okt 26, 2018

De kinderen hebben op donderdag 25 oktober een samenvatting meegekregen naar huis voor de ateliertoets van biologie. We hebben deze toets gepland op donderdag 8 november. 

Het is de bedoeling dat de kinderen vooral thuis voor deze toets leren. 

 

 

okt 12, 2018

Op donderdag 25 oktober hebben de kinderen hun topografietoets van de provincies en hoofdsteden van Nederland. Hiervoor hebben ze oefenbladen mee naar huis gekregen. Op topomania (website) kunnen ze ook oefenen.

 

okt 3, 2018

We zijn in de klas bezig met het beschrijven van gedragsregels en afspraken voor tijdens de lessen en het buitenspelen. Vaak gaat het goed, maar soms ontstaan er problemen.

De kinderen hebben zelf nagedacht over welke problemen ze nu ervaren en hoe zij denken dat we het samen kunnen oplossen. Hier gaan we de komende weken mee aan de slag.

We starten als eerste met: als iemand praat, dan luisteren we naar elkaar. (We hebben aandacht voor de persoon die praat). Dit is meteen ook een moeilijke, want die afspraak vraagt dat we onze behoefte om te praten even moeten ophouden (luiermoment), maar ook dat als iemand anders praat, je ervoor kan kiezen om zelf stil te blijven (uit de domino stappen).

We vinden samen dat dit een belangrijke afspraak is om te zorgen dat iedereen zich gehoord voelt binnen de groep.

sep 26, 2018

Vanmiddag hebben we met de hele klas genoten van onze eerste chill-middag.

Er waren kinderen gekleed in onesies, pyjama's, badjassen, pantoffels, etc. Kortom lekker relaxt!

Deze middag stond in het teken van samen genieten van ons behaalde doel. De telefoons, tablets, stiften en gezelschapsspelletjes werden volop gebruikt. Een genot om te zien.

En... alleen maar gezelligheid!

    

Ik zeg.. op naar de volgende 500 punten, want dat hebben ze na zo'n fijne middag wel verdiend!

sep 21, 2018

De kinderen hebben de afgelopen vier weken hun best gedaan om vriendelijk buiten te spelen, geconcentreerd te werken en snel klaar te zitten voor de les. Hiermee konden ze punten verdienen via Class-Dojo (een beloningssysteem met monstertjes).

Nu hebben ze inmiddels al meer dan 500 punten verdiend en daar hoort een beloning bij. In overleg met de hele groep hebben we besloten dat aankomende woensdagmiddag (26 september) een chill-middag wordt!

Lekker in je pyjama naar school komen of op je telefoon een spelletje spelen. Of juist met een groepje samen een gezelschapsspelletje spelen. We maken er samen een gezellige middag van met elkaar!

sep 21, 2018

Soms hebben kinderen even beweging nodig tussendoor. Een kort spelletje of een korte bewegingsopdracht noemen we ook wel 'Energizers'.

Vandaag hadden we even wat energie nodig en hebben we een spel gespeeld waarbij elk groepje samen 11 moest maken met de vingers.

Hoe werkt het?
Je hebt de handen achter de rug en één iemand telt 1-2-3. Bij 3 steekt iedereen een willekeurig aantal vingers op. Kom je nog niet op 11 uit, dan probeer je het opnieuw. 1-2-3 en je steekt weer een willekeurig aantal vingers uit. Kom je samen op 11 uit, dan vier je een feestje en mag je door naar 12.
Uiteraard mag je hierbij niet van te voren afspreken wat iedereen doet.

Wat levert het op?
In 5 minuten is iedereen weer actief gemaakt, je hebt even kunnen bewegen, praten, lachen en feest vieren. En daarna? Weer helemaal geconcentreerd aan het werk.

sep 21, 2018

Elke week (op woensdag) wordt één kind gekozen (willekeurig) om die week de kanjer van de week te zijn. Aan het eind van de week maken we samen een poster met goede eigenschappen en kwaliteiten van hem/haar. in de vorm van een woordwolk. Deze poster krijgen ze daarna mee naar huis.

Zo staan we wekelijks even bij één persoon stil en zien we de goede kanten van alle kinderen.

 

 

sep 21, 2018

Op donderdag 11 oktober hebben we de Engelstoets gepland van song 2. De kinderen hebben deze week al de woorden en zinnen meegekregen om te leren.

Bij het onderdeel Grammar gaat het ook om het kunnen invullen van de juiste werkwoordsvorm.

 

sep 4, 2018

We hebben ons als school aangemeld om met Squla te werken. Dit is een digitale omgeving waar de kinderen aan allerlei verschillende vakgebieden op een speelse manier kunnen werken. 

Dit houdt in dat de kinderen op school met hun eigen (school)account aan het werk kunnen. Ze krijgen hiervoor een persoonlijk wachtwoord dat ze op school kunnen gebruiken.

 

 

 

 

aug 31, 2018

We hebben in de groep twee wc-eendjes. Het eendje staat op je tafel als je naar de wc gaat. Zo weten we waar iemand is, maar ook kunnen we elkaar aanspreken als de wc niet netjes is achtergelaten.

In de pauzes gaat het wc-eendje de hele groep door. We proberen op die manier ervoor te zorgen dat iedereen in de pauze een keer gaat. Zo wordt de les niet steeds verstoord word doordat kinderen de klas uit moeten en zo zorgen we er ook voor dat kinderen geen lesstof missen die op dat moment aangeboden wordt.

We moeten nog even trainen dat we alleen in de pauzes naar de toilet gaan (uitzonderingen kunnen natuurlijk altijd voorkomen). Maar het gaat elke keer weer beter!

aug 31, 2018

We zijn deze week bezig geweest met het rekenen met breuken.

Nu hoeven we alleen nog breuken met elkaar te vergelijken, maar straks gaan we er ook mee op- en aftellen.

In de klas hebben we een grappig en leerzaam filmpje gekeken over breuken. Neemt u vooral een kijkje!

https://youtu.be/zMJ3zWPffG8

 

 

aug 31, 2018

In september is Meneer Roel op de volgende dagen in groep 7.

Maandag 3 september
Dinsdag 4 september

Maandag 10 september

Dinsdag 18 september

Maandag 24 september

aug 23, 2018

Vandaag hebben we de agenda's schitterend versierd en natuurlijk gevuld met de belangrijkste zaken (alle vrije dagen, studiedagen en een aantal feesten) en de Engelstoets van 11 september.

Ik denk dat heel Wijchen geen sticker meer heeft, maar wat waren de kinderen lekker bezig. Genieten in groep 7!

aug 22, 2018

Vandaag hebben we de eerste Engelsles gehad.

We werken met de methode: Groove.me. Een methode die aan de hand van een popliedje de kinderen in aanraking laat komen met allerlei onderwerpen.

De kinderen leren Engels spreken, luisteren, schrijven en lezen.

De toetsen bestaan uit verschillende onderdelen waarbij de kinderen woorden en zinnen van Nederlands naar Engels en van Engels naar Nederlands moeten kunnen vertalen. Ook moeten ze vaak een werkwoord vervoegen. Dit leren we allemaal nog in de komende lessen.

Op school houden ze het maakwerk en hebben ze dezelfde woorden/zinnenlijst zodat ze ook op school kunnen leren. Hoe je dat kan aanpakken gaan we allemaal bespreken en oefenen.

De eerste toets zal plaatsvinden op dinsdag 11 september.

aug 14, 2018

Welkom in groep 7!

Hopelijk hebben jullie allemaal genoten van de zomervakantie en heeft iedereen weer zin om te beginnen! Ik wel in elk geval!

Hieronder staan wat praktische zaken die belangrijk zijn in groep 7. Uiteraard zal ik ze in de groep nog bespreken met de kinderen.